Gjesteinnlegg: Asgeir Østli, Ordfører Nord-Odal

1

april 27, 2010 av Gjesteinlegg

Odalen – a state of mind?

Påsken kan brukes til så mangt, og i mangel på passende utevær har jeg blant annet brukt noen timer på å filosofere over hva det betyr å være odøling – riktignok med fokus på Nord-Odal, ettersom det er her jeg har bodd nesten hele livet.

Jeg skal ikke påberope meg å være objektiv, for det har jeg aldri vært i forhold til Odalen. I russeavisa fra Eidsvoll i 1975 blir jeg omtalt som ”odals-sjåvinist”, så kjærligheta til bygda har vært der lenge.
Jeg er ikke alene om å ha det slik. Gjennom jobben møter jeg daglig mennesker med en enorm stolthet og ønske om å bidra til å utvikle Nord-Odal og Odalen til et enda bedre sted å bo. Flere ganger har hørt sagt at nord-odølinger ikke er helt som andre folk og at vi oppfattes som mer stolte av hjemstedet vårt enn folk fra andre kommuner. Hvorfor er det slik? Det har jeg ikke noe svar på, og nøyer meg med å konstatere at ”slik er det bare”, og at jeg mistenker at det aktive kulturlivet bidrar sterkt til at vi oppfattes som ”stolte”.
Hva så med ”bygdedyret”, denne negative innstillingen mange ofte opplever i møte med små bygdesamfunn? Jeg skal ikke benekte at det kan finnes i Odalen, men sjøl kan jeg med hånda på hjertet si at jeg aldri har møtt det. Jeg tror tvert i mot at odølingene er ganske romslige i møte med ”fremmede”. Ikke at vi er ekstremt utadvendte, men jeg tror heller ikke vi er veldig fordømmende. Det er takhøyde i Odalen. Et par eksempler: Hvor mange steder finner du bedehus der menigheten bygger klatrevegg bak altertavla og flere ganger i året omdanner bedehuset til en bluesklubb? Pinsemenigheten i Mo gjør det. Hvor mange steder har den lokale mc-klubben blitt tildelt kommunens kulturpris, slik NOMCK ble i 2002?
Det er mye en kan være stolt av i Odalen, blant annet ”Austvatn-bandet” Madder Mortem, og jeg tar meg den frihet å bruke et sitat fra presseomtalen i forbindelse med utgivelsen av Eight Ways, som jeg synes beskriver både Odalen og odølingen på en fin måte:
“…. a land of lakes and fields and dark forests, of golden, tranquil summers and snowy, silent winters. This landscape breeds stubborn, earthborn people. To an outsider, they may seem docile, but beneath the surface there’s a will and a strength of heart that’s just as unmovable as the hills. They will not show off, will not protest, but they will simply put their heads down and do exactly what they wanted to, in their own time and their own way”.

Odalen er kanskje ikke verdens navle, men jeg trives ihvertfall utmerket, og for meg er Odalen mye mer enn et område med postnummer mellom 2100 og 2134 – det er en livsstil, en tilstand, ”a state of mind”.

Reklamer

En tanke om “Gjesteinnlegg: Asgeir Østli, Ordfører Nord-Odal

  1. Mats sier:

    Hadde alle ordførere vært like veltenkte.. :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %sDisse støtter I Love Odalen- prosjektet:Vil din bedrift ha sin logo her. Ta kontakt med audun.hansen ætt audunbakken dot com
bloglovin

Arkiv

Skriv inn e-post-adressen din for å abbonere på bloggen, og motta melding om når nye innlegg er publisert.

Bli med 21 andre følgere

Blog Statistikk

  • 70,242 hits
%d bloggere like this: