Fra hagefest til tredagers festival

Legg igjen en kommentar

august 2, 2013 av Redaksjonen

audunFestivalsjef Audun Hansen kan i Audunbakkens ellevte år se tilbake på en tid fylt av tilfeldigheter, nye erfaringer og veldig mye moro.

Av: Carina E. Carlsen

Etter å i 2003 ha invitert venner og kjente til hagemusikk med livemusikk, til å i år ha verdenskjente artister på scenen kan man ikke annet enn å si at Audun Hansen har fått det til. Audnbakken er i dag et godt kjent navn i musikknorge, som Norges mest sjarmerende festival.

Sped begynnelse

– Vi var noen gode venner som bestemte oss for å lage hagemusikk med livemusikk hvor vi spilte i alle bandene selv – tilogmed jeg som ikke kan spille et eneste instrument! Samme dag som hagefesten fant sted bestemte jeg meg for å lage en «liksomfestival» ut av det hele med symbolsk sum i døra og festivalprogram, forteller Audun. Navnet Audunbakken kom naturlig da barna i nabolaget hadde døpt akebakken for Audunbakken.

Etter festivalen i 2003 var det ingen planer om en ny festival, men etter mye mas fra venner bestemte Audun seg for å gjenta suksessen: – Vi kunne ikke lengre være i hagen til mamma og pappa, siden de ikke var så veldig fornøyde med hva som hadde skjedd med plen og hagemøbler etter den første festivalen. Vi kjørte rundt på leting etter en egnet plass i Sør-Odal, og til slutt fant vi et område på toppen av det nedlagte grustaket på Disenå.

Dugnadsånd

At Audunbakken noen gang skulle bli hva det er nå i dag, var ikke noe han engang drømte om: – Scenen ble til ved en tilfeldighet, og planen var faktisk bare å ha to partytelt ved siden av hverandre, noe som jo vitner om at vi ikke viste hva dette kom til å bli i fremtiden. Budsjettet den gangen var på kr. 4000,-, de fantastiske artistene stilte opp gratis og foreldrene våre lagde lappskaus.

– Vi hadde sett for oss omlag 100 besøkende, men Audunbakken 2004 ble langt større enn først antatt. Med 7 band hadde vi totalt 400 besøkende, og det var først da vi skjønte at vi faktisk hadde laget en festival.

Audunbakken har iløpet av årene gjort flere artistscoop, blant annet da Superfamily spilte i 2005: – De spilte kun for reisepengene!

Velger med hjertet

Audun har vært innom alle fagområdene i festivalen, men trives best med bookinblokken foran seg: – Som initativtager til Audunbakkenfestivalen, og med nå snart 11 års fartstid i festivalen har jeg vært borti det meste som har med festivalen å gjøre. Det morsomste er likevel å kunne booke artister. Det er en spennende og ikke minst morsom jobb, og det kan ikke beskrives hvor gøy det er å se artistene jeg har booket spille på scenen vår på Disenå etter et halvt år med bookingarbeid, forteller han: – Det er også gøy å se hvordan folk tar imot bandene vi har booket. Det å booke band og lage et program for festivalen er et stort puslespill. Ikke bare skal artistene vi booker trekke publikum, men festivalen skal også glede og overraske publikum.

At Audun er lidenskapelig opptatt av musikk er det ingen tvil om, og Audunbakken har etterhvert blitt et hjertebarn: – Audunbakken har blitt en stor del av livet mitt og er godt forankret i hjertet mitt.

Audunbakken har fått mye ros for sitt valg av artister opp igjennom årene, og det er ingen grunn til å tro at det blir mindre attraktivt i år, med artister som Amund Maarud, Highasakite og Lucky Lips på plakaten: – Jeg booker artister med hjertet og magefølelsen. I prosent kan vi si at jeg velger 60% med hjertet, 30% med magen og 10% med hodet.

Hjertet banker for bygda

Audunbakken er viden kjent for å være en annerledes festival med lave skuldre og nostalgisk interiør ute i det fri. Denne imagen ønsker Audun å ivareta: – Vår viktigste visjon er å være annerledes og å skille oss ut fra de komersielle festivalene i Norge. Vi ønsker å tilby Glåmdølene noe de ellers ikke får i dirtriktet. Videre er vår visjon å vise at Odalen faktisk er et ganske kult sted å bo, og å vise at det er mulig å skape noe du ellers må inn til byen for å oppleve. Dette var også bakgrunnen for prosjektet «I love Odalen» i 2008.

– Jeg tror og håper Odalen er stolte av hva vi har fått til, og at Audunbakken kan være med å skape stolthet og interesse for Odalen. Det er et faktum at Audunbakken har blitt en godt etablert merkevare i festivalnorge, og selv om man skal være forsiktig med å være for høy på pæra tror jeg vi betyr mye for den flotte bygda vår. Vi har fått høre det gjentatte ganger, kan Audun fortelle: – Det er veldig hyggelig å få slike tilbakemeldinger, og det betyr mye for oss.

Vi har iløpet av årene brukt utallige timer på å gjøre Odalen attraktivt gjennom prosjektene våre, og folk har tilogmed sagt til oss at det kan bli aktuelt å flytte hit – kanskje noen allerede har gjort det?

Fridde på scena

For mange ble fjorårets 10-årsjubileum ekstra spesielt da Audun fridde til sin kjæreste gjennom mange år, kunstneren Silje Øktner. Det resulterte i en improvisert vielse under frokostkonserten: – Under årets festival har Silje og jeg giftet oss på ordentlig, men når det gjelder fjorårets frieri var det ikke tilfeldig. Jeg bestemte meg tidlig at hvis jeg skulle fri, måtte det bli under Audunbakken. Vi har vørt sdammen like lenge som Audunbakken har eksistert, så når både festivalen og Silje og jeg hadde jubileum hadde jeg vel egentlig ikke noe valg!

Selvlært

Utviklingen har kort sagt vært fantastisk – og veldig lærerik. Det hele startet som en hagefest for 30 stykker til å i år være en tredagers festival fylt med heite artister og lovende kunstnere fra hele Norge, sier en entusiastisk festivalsjef.

Audunbakken er i dag en velfungerende forening som i tillegg til selve festivalen også arbeider med I Love Odalen, og arrangerer ulike konserter og arrangementer på Øktnerhuset. Alt av kunnskap har gjengen opparbeidet seg gjennom erfaringer: – Vi kastet oss uvitende ut i dette, og startet med null kunnskap om det å arrangere en festival. Alt vi i dag kan er selvlært. Det har vært en reise uten sidestykke og vi skal ikke gi oss enda, lover han.

Vi står i dag sterkere enn noensinne. Ikke bare har festivalen utviklet seg og forbedret seg masse iløpet av årene, men vi har også forbedret oss organisatorisk. I begynnelsen hadde vi kun et styre som besto av fem personer som gjorde alt. I dag har vi et styre bestående av ni personer, og seks fagkomiteer. Totalt er det nå 25 personer som jobber frivillig med Audunbakken, I Love Odalen og Øktnerhuset året igjennom.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %sDisse støtter I Love Odalen- prosjektet:Vil din bedrift ha sin logo her. Ta kontakt med audun.hansen ætt audunbakken dot com
bloglovin

Arkiv

Skriv inn e-post-adressen din for å abbonere på bloggen, og motta melding om når nye innlegg er publisert.

Bli med 21 andre følgere

Blog Statistikk

  • 70,242 hits
%d bloggere like this: